24571
post-template-default,single,single-post,postid-24571,single-format-standard,theme-stockholm,stockholm-core-2.4.1,woocommerce-no-js,select-theme-ver-9.6.1,ajax_fade,page_not_loaded,side_area_uncovered,,qode_menu_,qode-mobile-logo-set,qode-single-product-thumbs-below,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Stralende wintersieraden

Stralende wintersieraden

De sieraden van deze wintercollectie maakte ik met de winter in mijn gedachten. Ik dacht aan de eerste rijp. Je weet wel, dat mooie witte laagje op takjes, blaadjes en het gras als het gevroren heeft. Het is waterdamp dat zich door de eerste vorst hecht aan voorwerpen, bevriest en verandert in een structuur van naalden, veren en andere ijskristalstructuren. Dat dunne laagje ijs deed me ook denken aan zilver. Hoe zilver verandert met verschillende bewerkingen. De structuren die het krijgt door het te schuren, te polijsten en in verschillende vormen te zagen.

Zilveren hanger met bergristal in gouden kastje | Feestcollectie 202116

Zilveren marquisevormen

Met deze sfeer en ervaringen in gedachten kroop ik achter mijn werkbank. Ik bewerkte was met een grove vijl en vijlde puntige blaadjes waarvan ik de bovenkant zo bewerkte dat er vlakken ontstonden, vergelijkbaar als die van geslepen edelstenen. Eenmaal in zilver gegoten, leek het alsof ik een zilveren marquisevorm had gemaakt. Een puntig ovale geslepen vorm. Het leek me mooi om deze te combineren met een marquise geslepen zirkonia.

Zilveren ring met markies zirkonia | Feestcollectie 202111 Armbandje met markies geslepen Zirkonia steen2

Met de zilveren vormen, edelstenen en zirkonia’s ben ik gaan schuiven en passen op zoek naar vormen om tot sieraden te komen, zodat de sfeer van het eerste rijp moment, een gevoel van hechting, ook met iemand mee gedragen kan worden. Vooral in de donkere dagen van de winter waar vaker kaarsjes aangaan en het licht kan spelen met de ovale vormen zijn de sieraden een fijne herinnering aan dat gevoel.

 

Symbolische sieraden

Ergens deden de losse elementen me ook denken aan losse blaadjes die van de boom af zijn gevallen. De een dwarrelt alleen, de anderen dwarrelen samen. Symbolisch gezien klopte dat wel met de tijd van het jaar. In de winter kruip ik vaak periodes in mijn eigen bubbel. De feestdagen zijn voor mij dan echt een hoogtepunt om me verbonden te voelen met mensen dicht om mij heen. Een moment van licht en warmte waar ik naar uitkijk om samen te stralen. Net zoals de ijskristalstructuren van de eerste rijp.

Een blijvend laagje vorst

Nadat de sieraden gevormd waren, lag er een fijn laagje over het zilver heen. Het heet toevallig ook fijnzilver en het ontstaat op de buitenkant van het zilver nadat het is verhit. Het lijkt dan net alsof er een soort van matte poedersuiker op het zilver ligt. Helaas blijft dit laagje niet zitten op het zilver en slijt het eraf zodra je het sieraad gaat dragen. In dieper gelegen delen stoot het nergens tegenaan en blijft het wel zitten. Door de blaadjes niet héél diep te polijsten blijft dat matte effect bestaan op deze sieraden. Alsof er nog net een beetje vorst blijft liggen.

Oorbellen met grijze maansteen 1

Wintercollectie 2021/2022

In deze collectie vind je een broche, twee kettingen, een ring en een paar oorbellen. De broche weergeeft het statige blaadje, een trots blaadje. Een sierlijk eigenwijs juweel dat je kunt dragen op je borst en je op het hart drukt om goed voor jezelf te zorgen. De ketting waar meerdere blaadjes samen komen, symboliseert de verbondenheid van een gezin of een fijne groep vrienden. Het is fijn om mensen om je heen te hebben die je steunen en waarmee je je verbonden voelt. Het zilveren blaadje van de ketting met de maansteen omarmt het witte maansteentje in zijn gouden zetkast. Het geeft een zorgend gevoel. Zo van; ‘jij hoort er ook bij’ of ‘jij mag er zijn’. De ring en het armbandje dragen allebei een verfijnd zirkoniasteentje met zich mee en sluiten zich mooi aan bij de rest van de collectie.