24461
post-template-default,single,single-post,postid-24461,single-format-standard,theme-stockholm,stockholm-core-2.4.1,woocommerce-no-js,select-theme-ver-9.6.1,ajax_fade,page_not_loaded,side_area_uncovered,,qode_menu_,qode-mobile-logo-set,qode-single-product-thumbs-below,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

De Narcis als bijzondere herinnering

De Narcis als bijzondere herinnering

 

Naast het maken van sieraden illustreer ik ook regelmatig. In opdracht van klanten, maar ook voor mijn eigen plezier. Onlangs ging ik uit mijn comfortzone door graffiti te spuiten op een bijzondere plek ter herinnering aan een persoon die mij dierbaar was.

 

Illustratie Narcis 

Een tijdje terug gaf mijn marketing coach Charlotte mij de opdracht om bloemen te illustreren waaraan ik een bijzondere herinnering heb. Deze bloemen zou ik dan kunnen verwerken in mijn huisstijl, eventuele grafische producten en sieraden. Ik illustreerde verschillende bloemen, waaronder de Narcis. Deze Narcis bracht een kwetsbare herinnering naar boven.

Maartje en de Narcis

In maart 2005 overleed mijn goede vriendin Maartje bij een verkeersongeluk. Een van de eerste dingen die we deden na deze verdrietige gebeurtenis was het planten van Narcissen op de plek waar het was gebeurd. Het was fijn om na zo’n gebeurtenis met je handen bezig te zijn in de aarde. Daarbij was het een mooie bloem die elk jaar rond maart naar boven piepte op het kruispunt. Kleine zonnetjes die ons herinnerde aan onze vriendin Maartje.

 

Tijdens het illustreren kwam de Narcis voorbij. Deels verdrietig, maar deels ook een mooi moment om weer aan Maartje herinnerd te worden. Ik besloot de illustratie naar de ouders van Maartje te sturen. Een tijdje terug benaderde Nelleke mij. De zus van Maartje. Het kruispunt waar Maartje was verongelukt was een aantal jaar geleden omgebouwd tot een veiligere, maar wel een troosteloos uitziende, fietstunnel. Er was een idee ontstaan om in de tunnel schilderingen te maken om de omliggende dorpen van Sint Michielsgestel met elkaar te verbinden. Het leek Nelleke en haar familie een mooi idee om de illustratie van de Narcis ter nagedachtenis aan Maartje daar ook ook te schilderen.

 

 

Van aquarel naar muurverf

De originele illustratie was gemaakt met aquarel. Het was voor mij even puzzelen hoe ik deze tekening kon vergroten en met een ander materiaal zou gaan hercreëren. Al snel merkte ik dat de illustratie goed in mijn hoofd zat. Met potlood stond deze al snel op de muur. Nelleke en ik hebben samen de Narcis ingekleurd met muurverf. Tijdens het verven, kregen we toch het gevoel dat er toch een woord moest worden toegevoegd zodat er een meer directe link naar Maartje was. We herinnerden ons een kort gedichtje wat een neef van Maartje op de kist van Maartje had geschilderd. Dit schilderden we in de steel van de Narcis.

 

Maart

Lente

 

Lente

Maartje

 

– kort gedichtje van de neef van Maartje –

Veiliger fiets met een herinnering

Ik fiets nog steeds met enige regelmaat door de fietstunnel naar Sint Michielsgestel. Telkens als ik de Narcis zie, voel ik een fijne glimlach naar boven komen. Het is mooi om op een subtiele, vrolijke manier herinnerd te worden aan een verdrietige gebeurtenis. Het proces om dit samen met Nelleke uit te voeren was voor ons beide een kleurrijk en warm avontuur en droeg ook een steentje bij aan het verwerkingsproces. Ook de familie van Nelleke is erg blij met resultaat.

 

 

Nu ben ik benieuwd. Is er voor jou ook een speciale bloem die voor altijd een bijzondere herinnering met zich meedraagt? Ik ben benieuwd naar jouw verhaal.