24163
post-template-default,single,single-post,postid-24163,single-format-standard,theme-stockholm,stockholm-core-2.4.1,woocommerce-no-js,select-theme-ver-9.6.1,ajax_fade,page_not_loaded,side_area_uncovered,,qode_menu_,qode-single-product-thumbs-below,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Voor mijn kleindochters; twee gouden ringen

Voor mijn kleindochters; twee gouden ringen

De wens van Maria was om twee oude ringen met mooie herinneringen van lang geleden om te laten smelten tot nieuwe sieraden. Een speciale herinnering aan vroeger voor haar kleindochters.

 

 

In gesprek met Maria  

Maria is beeldend kunstenares en werkt in het atelier vlak bij mij. Ze liep al een tijdje rond met het idee om van de oude ringen een nieuw sieraad te laten maken voor haar kleindochters. Een tijdje terug hakte ze de knoop door en kwam ze bij mij in het atelier. Samen ontwierpen we twee sieraden die precies pasten bij haar kleindochters. Het ene sieraad zou voor haar creatieve kleindochter worden die zelf ook sieraden ontwerpt. We bedachten een ring met een organische vorm. In dit blog vertel ik jullie meer over dit proces. 

 

Hoeveel karaats goud? 

Mijn eerste stap was het inventariseren van het goud dat Maria mij gegeven had. Hoeveel karaat is het goud? Van welke kwaliteit is het goud? Hoeveel gewicht heeft het? Toen die vragen waren beantwoord kon het smeden beginnen.

 

Een staaf van goud / Smelten tot een gouden staaf

Ik smolt de twee ringen samen tot een gouden staaf. Door deze staaf te vervormen met mijn wals ontstond er een mooie dunne draad als basis van de ring. 

 

 

 

Van draad naar (organische) ring 

De dunne draad besloeg ik met een half ronde hamer waardoor er een organische draad ontstond. Daarna berekende ik welke lengte ik nodig zou hebben voor de ring. Ik zaagde de draad op de juiste lengte en zette de draad rond tot een ring. De uiteinden van de ring soldeerde ik aan elkaar vast. En zo ontstond de basis van de organische ring. 

 

Glunderen van oor tot oor/ bij het zien van de gouden ring glunderde Ameera van oor tot oor /

Maria wilde graag mijn atelier laten zien aan haar kleindochter Ameera. Het bijzondere is dat Ameera (14 jaar) zelf ook de mooiste sieraden maakt, kijk maar eens op haar instagram. Op een zondag middag kwam ze samen met haar oma naar het atelier om de ring te passen. Na nieuwsgierig te hebben rondgesnuffeld in mijn atelier vertelde ik dat ze hier met een bijzondere reden was. Ze glunderde van oor tot oor bij het zien van de gouden ring. Samen kozen we uit mijn edelstenenkistje een mooie groene toermalijn voor in de ring. De groene edelsteen met het goud vormen een prachtige combinatie en staan prachtig bij de donkere huid van Ameera. 

 

 

 

Een kastje voor de edelsteen 

Op de plek waar ik de ring had gesoldeerd zaagde ik hem weer open. Ik maakte een gouden ‘kastje’ waar de edelsteen precies in paste. Het kastje soldeerde ik vast in de ring. Ik schuurde en polijstte de ring helemaal netjes en plaatste de edelsteen in het kastje. 

 

Wow

Maria was blij met het resultaat en zo ging de ring met Maria mee naar Utrecht. Vorige week ontving ik deze deze bijzondere foto van Maria. De ring paste Ameera perfect en ook haar ouders vonden de ring erg mooi.

 

 

 

Op naar de volgende kleindochter

Mijn volgende project wordt het sieraad voor de andere kleindochter van Maria. Het goud wat ik over heb, zal ik opnieuw smelten en vormgeven tot een nieuw juweel. Ik houd jullie op de hoogte van dit proces! 

 

Heb jij nog een mooie herinnering in je la?   

Heb jij ook een gouden sieraad met een mooie herinnering? Maar blijft hij maar in de la liggen omdat hij niet helemaal bij je past?  Laten we samen eens kijken of we er iets speciaals van kunnen maken. Dan blijft de mooie herinnering bestaan en draag jij jouw sieraad weer met trots. Ik kijk uit naar jouw verhaal! Dus loopt gerust in binnen in mijn atelier of stuur me een berichtje