23137
post-template-default,single,single-post,postid-23137,single-format-standard,theme-stockholm,stockholm-core-2.4.1,woocommerce-no-js,select-theme-ver-9.6.1,ajax_fade,page_not_loaded,side_area_uncovered,,qode_menu_,qode-mobile-logo-set,qode-single-product-thumbs-below,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Tuinsteker als herinneringssieraad

herinneringssieraad tuinsteker | Veldjuwelen

Tuinsteker als herinneringssieraad

Afgelopen week werkte ik aan bijzonder project wat ik graag met je wil delen. Samen met mijn papa werkte ik aan een tuinsteker als herinneringssieraad in de vorm van een vlinder om zijn overleden moeder te eren en te herinneren.

As verwerken in sieraad

In 2019 overleed mijn oma. De moeder van mijn papa. Papa liep al een tijdje rond met de gedachte om het overgebleven as te verwerken in een sieraad. In een klein potje had hij nog een beetje as bewaard. Wachtend op een bestemming.

Tuinsteker als herinneringssieraad

Onlangs deelde hij met mij wat hij met de as van zijn moeder wilde. Hij zei: “Het lijkt me zo mooi om een kleine vlinder te maken voor in de tuin op een dunne draad. Als ik dan in de tuin aan het werk ben, dan kom ik haar af en toe tegen.” Met zijn vingers gaf hij de maat van een heel klein vlindertje aan. Op de vraag waarom hij zo’n klein, onopvallend vlindertje wilde, zei hij overtuigend; “Oma was ook niet iemand die op wilde vallen, maar ze was er altijd en liefdevol naar iedereen die er was.” Hij wilde haar herinneren zoals ze was.

Onbewust verwerkingsproces

Samen werkten we aan dit herinneringssieraad. Mijn papa tekende de vlinder en walste het materiaal op het juiste formaat. Hij zaagde het zilver en verwerkte het as in een zilveren buisje dat het lijfje van de vlinder werd. Ik begeleidde hem in dit proces, werkte de vleugels van de vlinders af en tussendoor keuvelden we over mooie herinneringen aan oma. Onbewust waren we letterlijk en figuurlijk in een verwerkingsproces, besefte ik mij later.

herinneringssieraad tuinsteker | Veldjuwelen herinneringssieraad tuinsteker | Veldjuwelen herinneringssieraad tuinsteker | Veldjuwelen

 

We zetten samen de vlinder in elkaar en keken vol trots naar de tuinsteker. Papa vertrok met de vlinder in zijn rugzak op de fiets. Niet veel later ontving ik al een foto van de vlinder trots en subtiel tegelijk tussen de bloemen in de tuin van mijn ouders. Precies zoals hij het zich had voorgesteld.

herinneringssieraad tuinsteker | Veldjuwelen  herinneringssieraad tuinsteker | Veldjuwelen

Tuinsteker vlinder

Het idee om oma te herinneren als een vlinder vond ik bijzonder. Een vlinder komt je af en toe gedag zeggen in je tuin, is niet te opvallend aanwezig, maar wel fijn om te ontmoeten. Ergens las ik dat de Azteken, een Indianenstam uit Mexico, geloofden bijvoorbeeld dat een vlinder eigenlijk een dierbare overledene was die hen kwam vertellen over de gelukzaligheid van het eeuwige leven. Daar kan ik me ook in vinden. Ik waardeer dat ik voor én met mijn papa een tuinsteker van een vlinder als herinneringssieraad heb mogen maken.

herinneringssieraad tuinsteker | Veldjuwelen

Herinneringssieraad op maat

Mijn werk bestaat voornamelijk uit het maken van een herinneringssieraad op maat in de vorm van bijvoorbeeld een ring. Maar voor een bijzondere vraag zoals deze maakte ik graag een uitzondering. Heb jij ook een bijzonder idee wat je graag zou willen verwerken tot een sieraad om met je mee te dragen of op een andere manier? Ik denk graag met je mee. Je kunt contact met me opnemen voor een intakegesprek. Bekijk deze blog of deze pagina op mijn website voor andere herinneringssieraden die ik op maat maakte.